Клиентски център

Въпреки лекия спад, цените на жилищата се стабилизират

След няколко години на имотен бум, последвани от световна криза и рязък спад в цени, оферти и сделки, пазарът на жилища вече се успокои и навлезе в релси. Купувачите започват все по-смело да се връщат на пазара и отново насочват спестяванията си към покупка на имот с цел инвестиция. Това показват наблюденията на експерти от Адрес Недвижими имоти за първата половина на годината.

От агенцята не отчитат големи промени в цените на апартаментитев отделните квартали. Спадът на годишна база е с около 4% за страната, като в София стойностите са паднали с 2,42%,в Пловдив – 3.19%, във Варна – 2.81%, а в Бургас нивата са паднали с 3.30%.

Новото на пазара на имоти е завръщането на клиентите, които купуват имот с цел инвестиция, казва Георги Павлов, изпълнителен директор на Адрес. По данни на компанията за периода януари-юни са сключени с 15% повече сделки с инвестиционна цел в сравнение с второто полугодие на 2011 г. Това е сериозен позитивен знак за пазара на жилищни имоти, тъй като до края на миналата година покупките с цел инвестиция бяха рядкост, а главният дял покупки задоволяваха основни жилищни нужди, коментира той.

Continue reading

775 050 кв.м се ще бъде общият обем на търговските площи в края на 2013 г.

Галерия Бургас отвори врати през първото полугодие на 2012 година, като това бе и най-значимото събитие на пазара на търговски площи през периода. Търговският център е с площ от 34 860 кв.м, 90% от които вече са заети.

Така общият обем търговски площи в страната достигна 594 400 кв.м. Това посочва анализът на шестмесечието на консултанта по отдаването на площите в бургаския мол Forton International.

По данни на компанията в процес на изграждане са общо 239 500 кв.м площи в молове. В това число са столичните  Bulgaria Mall с 33 000 кв.м. и Paradise Center с площ от 80 000 кв.м, чието откриване се очаква скоро.

„Последните 3 до 6 месеца преди откриването на един търговски център са най-активни за отдаването под наем. Очакваме значителен брой сделки за площи в Paradise Center и Bulgaria Mall да се сключат през втората половина на 2012 г. Пазарът ги приема с интерес, както заради ключовите локации, така и защото са с нови за нашия пазар концепции”, коментира Димитър Киферов, Мениджър Търговски центрове във Forton.

Continue reading