Въпреки лекия спад, цените на жилищата се стабилизират

След няколко години на имотен бум, последвани от световна криза и рязък спад в цени, оферти и сделки, пазарът на жилища вече се успокои и навлезе в релси. Купувачите започват все по-смело да се връщат на пазара и отново насочват спестяванията си към покупка на имот с цел инвестиция. Това показват наблюденията на експерти от Адрес Недвижими имоти за първата половина на годината.

От агенцята не отчитат големи промени в цените на апартаментитев отделните квартали. Спадът на годишна база е с около 4% за страната, като в София стойностите са паднали с 2,42%,в Пловдив – 3.19%, във Варна – 2.81%, а в Бургас нивата са паднали с 3.30%.

Новото на пазара на имоти е завръщането на клиентите, които купуват имот с цел инвестиция, казва Георги Павлов, изпълнителен директор на Адрес. По данни на компанията за периода януари-юни са сключени с 15% повече сделки с инвестиционна цел в сравнение с второто полугодие на 2011 г. Това е сериозен позитивен знак за пазара на жилищни имоти, тъй като до края на миналата година покупките с цел инвестиция бяха рядкост, а главният дял покупки задоволяваха основни жилищни нужди, коментира той.

Continue reading

775 050 кв.м се ще бъде общият обем на търговските площи в края на 2013 г.

Галерия Бургас отвори врати през първото полугодие на 2012 година, като това бе и най-значимото събитие на пазара на търговски площи през периода. Търговският център е с площ от 34 860 кв.м, 90% от които вече са заети.

Така общият обем търговски площи в страната достигна 594 400 кв.м. Това посочва анализът на шестмесечието на консултанта по отдаването на площите в бургаския мол Forton International.

По данни на компанията в процес на изграждане са общо 239 500 кв.м площи в молове. В това число са столичните  Bulgaria Mall с 33 000 кв.м. и Paradise Center с площ от 80 000 кв.м, чието откриване се очаква скоро.

„Последните 3 до 6 месеца преди откриването на един търговски център са най-активни за отдаването под наем. Очакваме значителен брой сделки за площи в Paradise Center и Bulgaria Mall да се сключат през втората половина на 2012 г. Пазарът ги приема с интерес, както заради ключовите локации, така и защото са с нови за нашия пазар концепции”, коментира Димитър Киферов, Мениджър Търговски центрове във Forton.

Continue reading

Общината ще разполага със собствени офис площи в бъдещия комплекс

Община Пловдив обявява конкурс за имот, който доскоро се е ползвал от автосерзиз “Реал Ковачев” на бул. “Санкт Петербург”, предаде Plovdiv24.bg. Конкурсът ще бъде за изграждане на офис сгради от клас “А” и търговска част, но без жилища.

Бизнес сградите “клас А” трябва да отговарят на най-високи изисквания, да разполагат с висококачествено оборудване, модерни системи, изключително удобен достъп, централизирана система за компютъризирано управление на инсталациите и оборудването в зданието.

“Последните няколко седмици имахме срещи с няколко сериозни компании – предимно кол центрове. Оказа се, че проблем за Пловдив е необходимото количество офис площи именно от този луксозен клас. Затова общината стартира такъв конкурс”, обясни кметът Иван Тотев.

“Надяваме се инвеститорите да се подготвят и да намерим такъв предприемач, който да се наеме с изграждането на комплекса. Ако продадем земята, после нямаме гаранция какво точно ще има на нея. Лесно е, но няма да го направим”, мотивира се градоначалникът.

По думите на Тотев общината ще бъде обещетена със собствени офис площи в комплекса. В момента в Пловдив има няколко малки офис центъра, но те не са достатъчни.